Szerintem legalábbis.
Ugye furmintfebruár van, a fő nemzeti bornak kinevezett furmint hájpolásának hónapja. A furmint tényleg jó fajta, mely a könnyű reduktívtól a koncentrált szárazon át az aszúig mindenre képes, mint a nagy fajták általában. És tulajdonképpen magyarnak tekinthető, ő is afféle kárpátikum, mely a filoxéra overkillje előtt a kadarkával karöltve beborította az ország jó részét. És a Kárpát-medencén kívül nemigen létező furmint annak a követelménynek is megfelel, hogy a világ borpiacait nem egy új chardonnay-val kell meglepni, hanem egy autochton, ismeretlen, új színt hozó és nagy tehetségű fajtával.
Mármost találkozhattam egy tökéletes furminttal. Minden szinten harmonikus: a világos aranysárga bor visszafogott illata olyan, mint egy hibátlan akkord, egyfajta sárga gyümölcsösség, leginkább egy kajszibarackos és sárgaalmás kert felől fújó szél emléke lengedez benne. Az ásványos szerkezet és a szépséges savtérkép lágy és kerek összhangban olvad össze a hallatlanul koncentrált és hosszú borban, ami sűrű szövete ellenére afféle kérek-még típusú, ivós, tulajdonképpen egyszerű furmint lenne, ha nem lenne ilyen mély. És kedves bor, a furmint definíciója.
Demeter Zoltán, a bor alkotója a Tokaj-Hegyaljai borvidék tán legérzékenyebb teoretikusa, kiváló ízlése az általa épített, pontosabban felújított (1790-ben épült) szép tokaji házkomplexumában is megjelenik. Az a típusú borász, akinek megvan a harmónia iránti filhallása és a (megfelelő szüreti és erjesztési) pillanat iránti ritka érzéke, és nemcsak tehetséges, hanem kérlelhetetlen, megalkuvást nem ismerő elkötelezettje a csúcsminőségnek. Harminc éve tolja Tokajon és bár érezhetően kicsit csalódott és frusztrálják a (bor- és hétköznapi) kultúra reménytelennek tűnő hiányosságai, újabban még a hivatal is packázik vele, úgy döntött, New York helyett marad Tokajon. Tovább építi azt a szép kis szigetet, ahol a borait készíti, mintha egy másik világba lépnél, amit a jó ízlés határoz meg. A háttérben a nobilis elegancia halk háttérzenéje szól, miközben a 2008-as Lapis-furmitot kóstolhatod (a Lapis a. m. kő latinul, kiváló tufás-nyiroktalajos, mindig telt, ásványos, feszes savakat adó bort adó csodadűlő Bodrogkeresztúron), ami olyan friss, mintha tavaly lett volna lepalackozva. Ő a tokaji pezsgő atyamestere is, kidolgozta a szabályrendszerét, amivel se a hivatal, se a borászok nem igazán törődnek, ez is kiábrándítja, de nem adja fel.
A furmintról elég átfogó képet ad egy bő másfél évtizeddel ezelőtti teszt, amit e sorok írója rendezett, ha a nyájas olvasó kíváncsi a furmintra.
Demeter Zoltán Birtokfurmint 2023, még nincs a piacon, 5000 forint körül lesz az ára, 98 pont.
Forrás: blikk.hu